Sædanalyse

En sædanalyse kan vi foretage på klinikken. Sædprøven kan laves derhjemme eller på klinikken. Vi har et fint rum indrettet hertil. Laves den derhjemme, får du et sædglas med navn og CPR nr. og afleverer den som oftest om morgenen. Prøven må højst være 1 time gammel og skal opbevares ved kropstemperatur. Herefter analyseres sædprøven i vores laboratorium. Er sædkvaliteten nedsat, kan det være forårsaget af sygdom, stress eller lignende. Derfor foretager vi ofte flere analyser, således at vi med sikkerhed kan bestemme kvaliteten. Desuden laver vi en ultralydsundersøgelse af dine testikler.

VURDERING AF SÆDKVALITET VED HJÆLP AF FLOW CYTOMETER

Din sædkvalitet bestemmes ikke alene ud fra antallet af sædceller. Hvis miljøet omkring en sædcelle ikke er optimalt, risikerer man, at der opstår brud på sædcellernes DNA. Udenlandske studier viser, at hvis en mands sædceller har mange brud på DNA strengen grundet et uhensigtsmæssigt miljø i eks. sædvæsken, kan sædcellerne have svært ved at fertilisere et æg.

Derfor undersøger vi på Aagaard Fertilitetsklinik ved hjælp af et flow cytometer for mængden af DNA fragmentation i sædcellerne dvs. om sædcellerne skulle have mange brud på DNA strengen, og om det er her, grunden til infertilitet skal findes. Med flow cytometret kan vi undersøge 10.000 sædceller på kort tid og derved få et præcist billede af sædcellernes 'indre' kvalitet.

SÆDDEPONERING

Der kan være mange grunde til at få nedfrosset sæd. Sæddeponering kan være en god idé, hvis:

  • Du skal gennemgå medicinsk behandling, der kan have skadelig virkning på sædcellerne (f.eks. strålebehandling eller kemoterapi)
  • Du har vanskeligt ved at levere sæd på ægudtagningsdagen
  • Du er forhindret i at møde på dagen for insemination eller ægudtagning
  • Du overvejer at lade dig sterilisere

50 - 70 % af sædcellerne vil gå til grunde under fryse- og optøningsprocedurerne. Derfor er det vigtigt, at sædens egnethed til nedfrysning vurderes forud for nedfrysningen.