PCO/PCOS

PCO/PCOS er den mest udbredte hormonelle forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Ca. 20 % af alle kvinder har PCO, og ca. 15 % af alle kvinder har PCOS.  

PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie (æggestok) og betyder, at der er mange små cyster (ægblærer) på æggestokkene. Man har oftest PCO på begge æggestokke men kan også have det på kun én æggestok.   

PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom og betyder, at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO. Dette kan være øget hårvækst i ansigtet eller øget acne. 

PCO medfører nedsat fertilitet og øget risiko for graviditetskomplikationer såsom tidlig abort, graviditetsbetinget sukkersyge, påvirket moderkagefunktion, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.

Der er bevis for, at et højt insulinniveau er en væsentlig årsag til nedsat fertilitet hos kvinder. Et højt insulinniveau hæmmer forbrændingen af fedt, og herved opstår en ond cirkel, hvor det høje insulinniveau disponerer til fedme, og fedme øger behovet for insulin.

Et vægttab hos overvægtige med PCO medfører et lavere insulinniveau, bedring i PCO og dermed øget fertilitet. Behovet for insulin kan også reguleres via kosten ved at spare på kulhydraterne og øge indtaget af protein og fedt.

MOTIONSRÅD

For kvinder med PCO/PCOS er det vigtigt at være fysisk aktiv. Det gælder både dem, der skal tabe sig og normalvægtige. Dette skyldes, at fysisk aktivitet forbedrer følsomheden over for insulin, hvorved insulinniveauet i blodet nedsættes, og fertiliteten øges.

Fysisk aktivitet nedsætter også risikoen for overvægt, hjerte-karsygdomme og diabetes type 2. Motion er vigtigt for alle men i særdeleshed for kvinder med PCO/PCOS, da de pga. deres insulinresistens kan have større risiko for disse livsstilssygdomme end andre kvinder.

OVERVÆGT OG PCO/PCOS

Kvinder med PCO/PCOS har en øget tendens til overvægt. Overvægt er særlig uheldig for kvinder med PCO/PCOS, da det øgede fedtvæv nedsætter insulinfølsomheden yderligere, hvilket forværre symptomerne på PCO/PCOS.

På grund af den øgede mængde mandligt kønshormon, vil overvægten særligt placere sig om taljen (æblefacon). Det har i den forbindelse vist sig, at jo mere taljefedt man har, des større er frugtbarhedsproblemet.