Blødningsforstyrrelser

Hos kvinder i den fødedygtige alder modnes ca. hver 4. uge ét eller flere æg i æggestokkene. Under modningen af ægget dannes et slimhindelag i livmoderens slimhinde. Dette slimhindelag skal tage imod et eventuelt befrugtet æg. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, går slimhindelaget til grunde. Sammen med det ubefrugtede æg udstødes det ved en menstruation. Denne proces styres af hormonerne østrogen og progesteron, og foregår normalt hver måned indtil overgangsalderen. Efter overgangsalderen bliver slimhinden som regel tyndere.

Blødningsforstyrrelser kan være udtryk for normale ændringer som en følge af din alder. Du vil også kunne opleve forstyrrelser som følge af psykisk belastning, vægtændringer og hård fysisk træning. Men du skal være opmærksom på følgende ændringer:

  • Kraftige og langvarige blødninger
  • Blødninger efter overgangsalderen (menopausen)
  • Pletblødning ved samleje
  • Pletblødning mellem menstruationerne
  • Udebleven menstruation
  • Uregelmæssig menstruation

Ovennævnte kan være symptomer på en række sygdomme, der kræver behandling.

FORUNDERSØGELSE

Ved forundersøgelsen lytter gynækologen til dine symptomer. Dernæst foretages en gynækologisk undersøgelse og en ultralydsskanning. Herefter kan diagnosen måske allerede stilles.

I nogle tilfælde vil det dog være nødvendigt også at foretage en kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi) og herfra tage en vævsprøve for at udelukke celleforandringer.

Der kan ligeledes være brug for at foretage en kikkertundersøgelse af livmoderen (hysteroskopi) for at udelukke polypper eller muskelknuder.

Afhængigt af resultat på undersøgelsen bestemmes behandlingen i samråd med dig. Det kan være medicinsk behandling såsom f.eks. p-piller, hormonspiral, Cyklisk gestagen eller Cyklokapron.

Behandlingen kan også være kirurgisk i form af f.eks. fjernelse af livmoderslimhinden, fjernelse af polypper eller muskelknuder eller fjernelse af livmoderen.

MEDICINSK BEHANDLING

Hvis lægen har udelukket, at de uregelmæssige og ofte kraftige blødninger skyldes celleforandringer, muskelknuder eller polypper, kan symptomerne behandles medicinsk. Her findes der følgende behandlingsformer:

P-piller: P-piller er en god løsning til behandling af både uregelmæssige og kraftige blødninger. Du skal dog gå til regelmæssig kontrol, da p-piller skal ses som medicin i forbindelse med behandling.

Hormonspiral: I modsætning til p-piller indeholder en hormonspiral ikke østrogen men kun gestagen. Gestagen forhindrer slimhinden i livmoderhulen i at fortykkes, og nedsætter derfor blødningsmængden. Du kan læse mere om hormonspiral her.

Cyklisk gestagen: Cyklisk gestagen kan gives til kvinder med svigtende progesteron produktion i de sidste 10-12 dage i cyklus.

Cyklokapron: Cyklokapron er et stof, der hjælper blodet med at størkne. Herved reduceres blødningsmængden på de dage, hvor blødningerne er kraftige.