Menstruationssmerter

Det er naturligt, at kvinder føler smerter og almindelig utilpashed ved menstruation. De fleste kvinder kender dog deres krop så godt, at det ikke har indflydelse på deres dagligdag.

Men for nogle kvinder er menstruationen næsten invaliderende på grund af smerter. Derfor kan de blive nødt til at forsømme skole eller arbejde og må ofte ligge hjemme en eller to dage hver måned.

Disse smertefulde menstruationer er kun i sjældne tilfælde udtryk for en sygdom, men kan skyldes endometriose eller blødningsforstyrrelser. Derfor er det en god idé at søge læge, for at udelukke sygdomme og for at få hjælp til at dæmpe ubehaget.

De naturlige smerter skyldes sammentrækninger i livmoderens muskulatur. Desuden har studier vist, at årsagen ofte er, at nogle af bækkenets indvendige muskler spænder så kraftigt op, før og efter menstruationen, at de giver smerter og kraftige træk over lænden.

BEHANDLING

Ved lette menstruationssmerter anbefales behandling med håndkøbsmedicin. Ved stærke menstruationssmerter kan anvendes gigtmidler eller p-piller. P-pillerne er samtidig forebyggende mod graviditet og gør blødningerne kortere og svagere.

Mange kvinder foretrækker også afspændingsøvelser designet specielt til kvinder med menstruationssmerter.