Cyster på æggestokkene

Kvinder i den fødedygtige alder udvikler follikler (ægblærer) hver måned forud for ægløsningen. Inde i disse follikler vokser ægget. Ved ægløsningen (når folliklen er 18-20 mm i diameter) brister folliklen, og ægget opfanges af æggelederen.

I visse tilfælde brister folliklen ikke. Det kan være ved hormonstimulation i forbindelse med fertilitetsbehandling eller af andre ukendte årsager. Der opstår i stedet cyster, der som oftest er fyldt med væske, og i få tilfælde kan de være blodfyldte. I de fleste tilfælde er cysterne ret små og forsvinder af sig selv. Men de kan også vokse og kræve behandling.

SYMPTOMER

Ofte har du ingen symptomer, hvis du har en cyste, da cysterne ofte er ret små. Dog kan du i visse tilfælde opleve symptomer såsom:

  • Smerter ved samleje
  • En synligt større mave
  • Tyngdefornemmelse
  • Hyppige vandladninger
  • Problemer med at tømme blæren

Større cyster kan pludseligt briste. Herved tømmes væsken ud i bughulen, eller hvis cysten er blodfyldt, kan der opstå en blødning. Dette kan forårsage voldsomme smerter, eventuelt med feber. Her er det vigtigt, at du kontakter klinikken.

Det ses også, at cysten afsnører sig selv. Den vikler sig om sig selv og afskærer derved blodforsyningen. Også dette kan forårsage voldsomme smerter, som kræver, at du kontakter klinikken.