Cyster på æggestokkene

Kvinder i den fødedygtige alder udvikler follikler (ægblærer) hver måned forud for ægløsningen. Inde i disse follikler vokser ægget. Ved ægløsningen (når folliklen er 18-20 mm i diameter) brister folliklen, og ægget opfanges af æggelederen.

I visse tilfælde brister folliklen ikke. Det kan være ved hormonstimulation i forbindelse med fertilitetsbehandling eller af andre ukendte årsager. Der opstår i stedet cyster, der som oftest er fyldt med væske, og i få tilfælde kan de være blodfyldte. I de fleste tilfælde er cysterne ret små og forsvinder af sig selv. Men de kan også vokse og kræve behandling.

SYMPTOMER

Ofte har du ingen symptomer, hvis du har en cyste, da cysterne ofte er ret små. Dog kan du i visse tilfælde opleve symptomer såsom:

  • Smerter ved samleje
  • En synligt større mave
  • Tyngdefornemmelse
  • Hyppige vandladninger
  • Problemer med at tømme blæren

Større cyster kan pludseligt briste. Herved tømmes væsken ud i bughulen, eller hvis cysten er blodfyldt, kan der opstå en blødning. Dette kan forårsage voldsomme smerter, eventuelt med feber. Her er det vigtigt, at du kontakter klinikken.

Det ses også, at cysten afsnører sig selv. Den vikler sig om sig selv og afskærer derved blodforsyningen. Også dette kan forårsage voldsomme smerter, som kræver, at du kontakter klinikken.

BEHANDLING

Ved en ultralydsscanning og en eventuel blodprøve finder lægen ud af, om cysten skal kontrolleres, eller om den skal fjernes ved en kikkertoperation af underlivet (laparoskopi).

Hvis cysten skal kontrolleres, får du normalt en tid til kontrol efter 1-6 måneder. Fertilitetspatienter venter med behandling til næste cyklus, hvor de kommer til scanning på 2./3. dag i deres cyklus. Herefter tages stilling til det videre forløb.

Hvis cysten skal fjernes, får du en tid til operation, da indgrebet foregår i fuld bedøvelse. Operationen kan foretages uden beskadigelse af æggestokken. Hvis du har passeret overgangsalderen og har en cyste, der skal fjernes, anbefales det ofte, at du får fjernet æggestokkene, for at undgå udvikling af ondartede cyster.

I det følgende kan du læse om operationens forløb. 

FORBEREDELSE TIL OPERATIONEN

Cyster på æggestokkene behandles ved en kikkertoperation af underlivet (laparoskopi).

Fjernelse af en cyste på æggestokken er som oftest et lille indgreb, der betyder, at du i de fleste tilfælde kan tage hjem 2-4 timer efter indgrebet. Da der er bivirkninger efter bedøvelsen, er det vigtigt, at du har en pårørende til at hente dig og være hos dig resten af døgnet.

Det er vigtigt, at du forud for operationen taler med lægen om, hvilken medicin du tager, da der er nogle præparater, som ikke må tages i forbindelse med operationen. Hvis du ryger, vil det være en god idé at stoppe, da rygning hæmmer sårhelingen. Også i den første tid efter indgrebet anbefales det, at du indstillinger rygningen.

Fasteregler:

  • Du må ikke spise de sidste 6 timer før operationen
  • Du må godt drikke vand og saft indtil 2 timer før operationen
OPERATIONEN

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Du får lagt et drop i din håndryg, hvor bedøvelsesmidlet sprøjtes ind. Som oftest fjernes cysten ved brug af et kikkertapparat (et laparoskop). I de fleste tilfælde laves 3 små operationssnit i maven: et ved navlen og et i en eller begge sider nedadtil i maven. Snittene er ca. 1 cm. lange. I nogle tilfælde kan patienten have sammenvoksninger eller arvævsdannelse, hvilket betyder, at man må lave et lidt større operationssnit.

Alt fjernet væv sendes til Patologisk Institut, hvor det bliver undersøgt under mikroskop. Du kan forvente svar herpå ca. 14 dage efter operationen.

KONTROLTID

Efter kikkertoperationen lukkes operationssnittene med opløseligt tråd indvendigt, og der anvendes en særlig tape på huden. Derfor er der ingen tråde, der skal fjernes. Det anbefales, at du kommer til kontrol 1 måned efter operationen.

GODT AT VIDE

Smerter: Det er normalt at have smerter efter operationen. Du kan opleve, at din mave er oppustet, og der kan optræde smerter svarende til højre skulder. Generne varer et par dage.

Hygiejne: Du kan tage brusebad efter et døgn. En eventuel forbinding tages af inden badet, og sårene duppes tørre med et håndklæde. Herefter har sårene bedst af at få luft. Hvis det siver lidt fra sårene, kan du tage en ren forbinding på.

Aktivitet: Efter en kikkertoperation skal du sygemeldes i 1-2 uger. Ved et større operationssnit anbefales sygemelding i 3-4 uger. Ved en kikkertoperation er der ingen restriktioner i forhold til løft og aktiviteter efter operationen. Du bør dog aldrig belaste dig selv længere end til 'smertegrænsen'. Ved et større operationssnit må du ikke løfte tunge ting (mere end 10 kg.) eller dyrke hård sport som badminton, tennis eller lignende i de første 4 uger efter operationen. Almindelig motion som løb, cykling, gåture o.lign. må genoptages, når du føler dig rask. Svømning må først genoptages efter ca. 14 dage, når sårene er helede.

BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER

Hvis du oplever stærke smerter, feber eller symptomer på infektion, skal du kontakte klinikken på tlf. +45 8612 6121. Udenfor klinikkens telefontid skal du kontakte lægevagten.