sundhed

Livsstil

Der er mange faktorer, der spiller ind på din fertilitet. En af disse faktorer er din livsstil, herunder kost, motion, alkoholvaner og rygning. Dette gælder både for kvinders og mænds fertilitet.

Ved at forbedre din livsstil kan du forbedre din graviditetschance.

OVERVÆGT OG FERTILITETSBEHANDLING

Overvægt defineres af World Health Organization (WHO) som BMI (Body Mass Index) større end eller lig med 25. 

BMI bruges til at screene for overvægt og udregnes således:

BMI =Vægt (kg)

---------------------------------

Højde * højde (m)

BMIDefinition
Under 18,5Undervægtig
18,5-24,9Normalvægtig
25-29,5Overvægtig
Over 30Svært overvægtig

Overvægtige kvinder kan have sværere ved at blive gravide end normalvægtige. Det skyldes, at øget fedtvæv, især placeret omkring maveregionen, påvirker hormonsystemet. Fedtvæv påvirker en række hormoner, der har betydning for kvinders menstruationscyklus. Svært overvægtige kan opleve, at menstruationen og ægløsningen helt ophører eller bliver uregelmæssig.

I forbindelse med fertilitetsbehandling og graviditet, er der hos overvægtige en øget risiko for:

  • At æggestokkene ikke reagerer godt på hormonbehandlingen, og at der derfor skal bruges højere doser hormon for at stimulere hormondannelsen
  • At der opstår komplikationer ved ægudtagning såsom blødning og infektioner
  • Spontan abort, især tidligt i graviditeten
  • At der opstår komplikationer under graviditeten såsom forhøjet blodtryk, sukkersyge og blodprop i benene
  • At der opstår komplikationer under fødslen såsom at barnet sætter sig fast, og hvis der gennemføres kejsersnit, er risikoen for infektion i operationssåret ligeledes forhøjet

VÆGTTAB

Den lavere fertilitet hos overvægtige eller svært overvægtige har vist sig at være reversibel, hvilket betyder, at et vægttab vil øge fertiliteten hos disse kvinder.

Undersøgelser viser, at hvis overvægtige kvinder taber 10 % af deres vægt, vil 80 % af dem, der har menstruationsproblemer, igen få regelmæssig menstruation og ægløsning. Dette gælder også, selvom de efter vægttabet stadig er overvægtige. Tre fjerdedele vil blive gravide, heraf en tredjedel uden behandling. Risikoen for tidlig abort bliver næsten normal efter vægttabet.

Overvægt udvikles, hvis man spiser mere, end man forbrænder. Det betyder, at der i praksis kun er to måder hvorpå et vægttab kan opnås:

  • Du kan spise mindre og lettere mad eller
  • Du kan øge din forbrænding ved at bevæge dig mere

Det er ikke er nemt at tabe 10 % af sin vægt. Vi anbefaler derfor, at du søger vejledning hos en diætist, som kan hjælpe dig godt på vej med dit vægttab. Spørg også gerne vores behandlere på Aagaard Fertilitetsklinik.

MOTION

Det er sundt for kroppen at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet modvirker overvægt og livsstilssygdomme såsom hjertekarsygdomme, diabetes type 2, forhøjet blodtryk og psykisk stress. Derforuden kan fysisk aktivitet også fremme din fertilitet. Når du prøver at blive gravid, anbefales det derfor, at du er fysisk aktiv hver dag. Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at voksne er fysisk aktive mindst 30 min. om dagen.

RYGNING

Hvis du ryger, nedsættes din chance for at opnå graviditet også ved kunstig befrugtning. Vi anbefaler derfor et rygestop.

Hvis du har en partner, anbefales det ligeledes, at han eller hun stopper med at ryge. Således undgår du, at blive udsat for passiv rygning. 

Også for mænd gælder det, at rygning påvirker fertiliteten negativt, idet mænd der ryger har dårligere sædkvalitet og et større antal abnorme sædceller.

ALKOHOL

Undersøgelser viser, at selv alkohol i små mængder kan nedsætte en kvindes fertilitet. Derfor anbefaler vi at begrænse indtaget af alkohol så meget som muligt.