Eizellspende

Hvordan det hele begyndte

Hvorfor vi havde brug for behandling og søgningen efter den rigtige klinik.

Af Daniela Walch, tidligere tysk patient hos Aagaard Fertilitetsklinik. Del 1 af 3.
Et betalt samarbejde mellem Daniela Walch og Aagaard Fertilitetsklinik.

At blive gravid var sværere end forventet

Som så mange andre par ønskede min partner og jeg at stifte familie og få et eller to børn. Men det, der i starten føltes som den mest naturlige ting i verden, viste sig at være svært. Hver måned blev vi skuffede på ny, jeg kunne bare ikke blive gravid. Efter noget tid vovede vi os endelig til en fertilitetsklinik, hvor forskellige ting blev undersøgt. Men sædanalysen, hormonerne og livmoderen var helt normale og uden bemærkninger, og lægerne kunne ikke finde en forklaring på, hvorfor jeg ikke blev gravid.

Assisteret befrugtning var ikke en løsning

Vi begyndte med assisteret befrugtning, først to IVF'er og derefter ICSI - og nu gik det op for lægerne, hvorfor jeg ikke blev gravid. Der var flere problemer: Jeg var 'low responder', hvilket betyder, at min krop ikke producerer ret mange æg. Mere end halvdelen af æggene var defekte, cellekappen var ikke korrekt dannet og kollapsede ved berøring. Hvis det lykkedes os at producere en blastocyst, var den af dårlig kvalitet, dvs. chancerne for implantation var lave. I løbet af hele behandlingsperioden i Tyskland, et dusin assisterede befrugtninger, blev jeg aldrig gravid.

Indikation for ægdonation

Med den indikation var jeg en klar kandidat til ægdonation. Men ægdonation er desværre forbudt i Tyskland. Lægerne havde intet at tilbyde mig ud over vedholdende slogans. Endnu værre var det, at de ikke engang fortalte mig, at ægdonation var en mulig løsning i udlandet. Og på grund af manglen på alternativer fortsatte vi med at få ICSI med vores egne æg, med al den belastning som behandlingen påførte for min krop, sjæl og pengepung.

Først ved en second opinion blev jeg fortalt, at jeg skulle overveje ægdonation. Og det var det, vi gjorde. Der gik tid, før vi indså, at det var en farbar vej for os.

Søgningen efter klinik til ægdonation

Gennem rådgivning med eksperter med viden om ægdonation, dvs. familiedannelse ved hjælp af tredjeparter, indså vi, at vi ønskede, at donationen skulle være åben, så et potentielt barn ville have mulighed for at lære donoren at kende senere og undersøge deres genetiske oprindelse. Åben donation er mulig i nogle lande i Europa. Da Finland og Storbritannien var for langt væk for os, fokuserede vi på Østrig, Holland og Danmark og kontaktede forskellige klinikker. Med hensyn til lovgivning, transportforbindelser og tilgængeligheden af donorer viste Danmark sig at være vores favorit.

Besøg på Aagaard

Vi besøgte Aagaard Fertilitetsklinik for at få et personligt indtryk. Vi fik en snak med patientkoordinator og overlægen. Og det føltes straks rigtigt for os. De danske læger er både varme og professionelle. Vi vidste, at vi var i gode hænder, både følelsesmæssigt og medicinsk. På Aagaard Fertilitetsklinik i Danmark var hele pakken den rigtige for os.

Donorer på Aagaard

Aagaard-klinikken havde nok åbne donorer og tilbød også en såkaldt udvidet profil, hvor modtagerne får billeder af børnene og/eller breve fra donorerne. Det var meget vigtigt for os, for mere relevant for os end donorens udseende var hendes indre kvaliteter, karakter, tilbøjeligheder og hobbyer. Selvfølgelig kunne vi ikke ønske os en karakter, men den udvidede profil gjorde simpelthen donoren håndgribelig for os som person, og det gjorde en stor følelsesmæssig forskel.

Ventetiden på det tidspunkt var omkring fire til seks måneder, og det var okay for os. I Danmark er ægbanker ikke tilladt, donoren skal stimuleres igen for hver donation, og æggene tilhører derefter udelukkende ét par eller én modtager. Da donorerne i gennemsnit er ret unge, er der en god chance for, at et par vil modtage to eller tre blastocyster (dvs. befrugtede og videreudviklede æg), hvilket øger chancen for at få en baby eller endda en søskende.

Flere plusser ved Aagaard

Et andet pluspunkt var, at der ikke var nogen skjulte omkostninger. Aagaard-klinikken fortalte os en pris, og den inkluderede alt, hvad der var involveret i behandlingen. Så vi vidste præcis, hvad vi gik ind til. Den lange rejse var svær for os. Vi bor i det sydlige Tyskland, så Danmark er meget langt væk, og vi ville altid skulle overnatte. Men der er to hoteller i gåafstand fra klinikken. Og fordi Aagaard Klinik altid foretager en kryotransplantation, kan datoen planlægges, så den passer os, f.eks. en lørdag formiddag.

Af Daniela Walch. Del1 af 3. Læs del 2 her