Endometriose

Endometriose er en smertefuld og kronisk lidelse, der rammer 2-4 % af alle danske kvinder i den fødedygtige alder.

Hos kvinder i den fødedygtige alder modnes ca. hver 4. uge ét eller flere æg i æggestokkene. Under modningen, danner livmoderens slimhinde (endometriet) et blodfyldt slimhindelag, der skal modtage et eventuelt befrugtet æg. Slimhindelaget går til grunde, hvis ægget ikke bliver befrugtet, og det udstødes fra livmoderen sammen med det ubefrugtede æg ved en menstruation.

Hos kvinder med endometriose findes der væv uden for livmoderen, der har mange lighedspunkter med livmoderslimhinden. Det findes f.eks på æggestokkene, æggelederne, på de bånd, der holder livmoderen på plads, på blæren, tarmene og i området mellem skeden og endetarmen. I forbindelse med modningen af æg, vokser vævet ligesom livmoderslimhinden, men i modsætning til menstruationsblodet, kan blødningen fra vævet (endometriosen) ikke komme ud. I stedet bløder du ud i bughulen. Dette kan danne arvæv og sammenvoksninger af de indre kønsorganer.

SYMPTOMER

De mest almindelige symptomer på endometriose er:

  • Smerter ved menstruation
  • Smerter ved ægløsning
  • Smerter ved samleje
  • Kraftige og uregelmæssige blødninger
  • Smerter ved vandladning og afføring under menstruation
  • Barnløshed 

BEHANDLING

For at fastslå om du har endometriose, foretages en kikkertundersøgelse af underlivet. Her kan gynækologen se endometriosen på æggestokkene.

Hvis dine symptomer er milde, er det måske kun nødvendigt med noget smertestillende (f.eks. Panodil) i forbindelse med menstruation.

I visse tilfælde anvendes en hormonbehandling, f.eks p-piller. Denne behandling stopper ægløsningen.

Hvis der er cyster, arvæv eller sammenvoksninger i æggestokkene eller æggelederne, eller hvis der er endometriose i bughinden og skillevæggen mellem skede og endetarm, kan operation komme på tale.