Kinderwunschklinik in Dänemark

Hvordan jeg planlagde behandling i udlandet og mine råd til andre

Af Daniela Walch, tidligere tysk patient hos Aagaard Fertilitetsklinik. Del 2 af 3.
Et betalt samarbejde mellem Daniela Walch og Aagaard Fertilitetsklinik. 

Hvordan jeg planlagde behandling i udlandet og mine råd til andre

Hvis en kvinde, der bor i Tyskland, har brug for ægdonation, er hun i øjeblikket tvunget til at tage til udlandet for at få behandling. Det betyder, at behandlingen ikke kan finde sted i hendes nærområde, at hun ikke er bekendt med den juridiske situation og almindelige praksis i landet, og at klinikpersonalet måske også taler et fremmedsprog. 

Det gør det endnu vigtigere at tænke over, hvad der er særligt vigtigt for dig, når det kommer til behandling og valg af klinik. Jeg overvejede og prioriterede følgende punkter: 

- Hvor vigtig er donationsformen? For eksempel var åben donation meget vigtig for os.

- Er der en følelsesmæssig forbindelse til et land, f.eks. fordi en forælder kommer fra det land?

- Ønskes en bestemt form for behandling, f.eks. er en frisk tilbagelægning vigtig for nogle kvinder, for andre en behandling med fryseæg. 

- Hvordan er behandlingen generelt organiseret, hvor ofte skal jeg være på stedet? Hvordan kan jeg rejse (med bil, tog, fly), hvor kompliceret er det, og hvor dyrt er det? 

- Hvordan fungerer donorsøgningen, og hvor længe skal jeg vente på et donorforslag?

- Hvilke sprog taler jeg, hvilke sprog kan jeg kommunikere på, og hvordan fungerer kommunikationen med klinikken? 

- Hvilke omkostninger vil jeg have nu og i fremtiden (kryopræservering)? 

- Falder jeg personligt ind under den nuværende juridiske situation (nøgleord: aldersgrænse)?

- Og endelig: Føler jeg, at jeg er i gode faglige og personlige hænder på klinikken? 

Der findes forskellige fora i Tyskland, hvor man kan læse udtalelser fra patienter på de enkelte klinikker. Ja, det er besværligt at samle informationerne der, men det er det værd. Og jeg vil altid anbefale, at man besøger klinikken for at danne sig sit eget indtryk. Hvis det ikke er muligt, kan der være mulighed for et videoopkald eller i det mindste en telefonsamtale. 

Det er værd at finde den bedste klinik for dig og tage sig lidt tid til det. Vi kontaktede omkring et halvt dusin klinikker, besøgte to af dem og var derefter sikre på, at Aagaard Fertilitetsklinik var vores favorit.

At tage til udlandet for at blive behandlet med ægdonation er naturligvis mere kompliceret end at tage til "klinikken rundt om hjørnet". Følgende råd har vist sig at være nyttige for os:

Du har helt sikkert brug for en lokal gynækolog til at forberede behandlingen, hvis du ikke bor lige på den anden side af grænsen. Gynækologen vil måle tykkelsen af slimhinden. Afhængig af slimhindens tykkelse vil du starte med progesteron, men det vil gynækologerne på Aagaard forklare dig i detaljer, inden behandlingen begynder. 

Planlæg nok tid til rejsen. At bo på hotel i forvejen øger omkostningerne, men min erfaring er, at det giver mere fred og ro på behandlingsdagen. Der er to hoteller i gåafstand fra Aagaard Klinik. Hvis man ankommer sent til hotellet, er det afslappende at få maden leveret. Google og den automatiske oversættelsesfunktion hjælper. Vi bestilte mad fra en lokal kinesisk restaurant, betalte med kreditkort og fik det leveret til vores hotel. 

Vær opmærksom på de forskellige valutaer i Danmark, især hvis du vil blive lidt længere. Kontanter (danske kroner) accepteres, men er ualmindelige; danskerne betaler det meste kontantløst. En app til betaling via mobiltelefonen er udbredt, men Tyskland er desværre ikke tilsluttet. PayPal er ikke udbredt. Tilbage er EC-kortet eller kreditkortet. Mit råd er at bruge et kreditkort, da det er meget ligetil. Du kan bruge det til at betale for benzin, overnatning, transfer og endda småting på stedet.

Før transfer bliver du spurgt om din fødselsdato på Aagaard. På engelsk. Hvis du ikke er helt sikker på dit engelske, kan du slå tallene op igen. Jeg var så spændt under den første behandling, at jeg fik et blackout og spontant ikke vidste, hvordan jeg skulle sige mit fødselsår på engelsk, heldigvis havde min partner et køligere hoved og vidste, hvordan man siger "1979" på engelsk. 

Efter behandlingen behøver man ikke at ligge i stolen på Aagaard, man kan og bør rejse sig med det samme og gå lidt rundt. Kombiner det med en kort gåtur gennem Aarhus, det er en dejlig lille by. 

Af Daniela Walch. Del 2 af 3. Læs del 3 her