PCOS

PCO - Hormonundersøgelse

HVAD ER PCO/PCOS?

PCO/PCOS er den mest udbredte hormonelle forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Ca. 20 % af alle kvinder har PCO, og ca. 15 % af alle kvinder har PCOS.  

PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie (æggestok) og betyder, at der er mange små ægblærer på æggestokkene. Man har oftest PCO på begge æggestokke men kan også have det på kun én æggestok.   

PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom og betyder, at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO. Dette kan være øget hårvækst i ansigtet eller øget acne. 

PCO/PCOS medfører nedsat fertilitet og øget risiko for graviditetskomplikationer såsom tidlig abort, graviditetsbetinget sukkersyge, påvirket moderkagefunktion, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.

HORMONUNDERSØGELSE

Hvis PCO/PCOS er årsagen til ufrivillig barnløshed, er der brug for professionel behandling. På din 2. cyklusdag vil du få foretaget en hormonanalyse, hvor hormonværdier såsom FSH, LH og Androgenstatus måles. Derudover skannes dine ægblærer. Hvis du har PCO/PCOS, vil der ofte findes flere små ægblærer, der er placeret i periferien af æggestokken. Desuden kan æggestokkene være større end normalt og med meget bindevæv centralt.