Sofia Aagaard Klinik

27 juli 2021

En ægdonor fortæller: Den store dag - ægudtagning

Aagaard Klinik logo

Forfatter

Aagaard Klinik

Selve ægudtagningen er noget af det der fylder meget, når man gør sig tanker om ægdonation.

Hvordan foregår det? Hvor længe tager det? og ikke mindst, gør det meget ondt?

De helt praktiske ting kan man få de bedste svar på ved at kontakte fagpersonalet på Aagaard klinik. Her er blot mine egne overvejelser og oplevelser som ægdonor.

Når man nærmer sig ægudtagning, har man taget hormonbehandling i 10-14 dage, og æggene begynder at fylde lidt. Jeg synes i hvert fald godt at jeg kunne mærke dem derinde, de sidste par dage op til udtagning.

Jeg har både prøvet at være alene afsted til ægudtagning, men de fleste gange havde jeg en veninde med. Det sidste kan klart anbefales. Det er dejligt at have en med sig til at holde styr på det man selv ikke lige kan overskue, og en at holde i hånden undervejs.

Et kort program som det har set ud, når jeg har været til ægudtagning:

  • Jeg har forberedt mig ved at tage hyggetøj på, og fyldt køleskabet med saftevand, juice og snacks.
  • Jeg har spist meget let op til at jeg skulle afsted, evt. taget smertestillende hvis dette var aftalt med lægen.
  • Jeg mødte op i god tid på klinikken, ca. en 20-30 min før udtagning, hvorefter jeg blev vist ind i det hvilerum, hvor jeg opholdte mig før og efter udtagning. Der har været en seng, et bord og en skammel.
  • I hvilerummet tog jeg bukser og undertøj af, og viklede mig i stedet ind i et tæppe der er til rådighed.
  • En sygeplejerske er kommet og hentet mig og jeg blev ført til det lokale hvor udtagelsen skulle foregå.
  • Ægudtagning har typisk taget 15-20 min, hvorefter jeg er blevet kørt i kørestol tilbage til min seng i hvilerummet.
  • Så har jeg ligget i hvilerummet en time eller mere, mens jeg har drukket masser af saftevand og der jævnligt er kommet personale ind for at kigge til mig. Evt. har der været lidt papir der skulle udfyldes.
  • Når jeg har været klar til det, tog jeg hjem. Med mig hjem har jeg fået lidt smertestillende til at tage om aftenen, så jeg kunne sove uden at have ondt.
  • Resten af dagen foregår på sofaen foran tv’et. Jeg har haft brug for bare at slappe af, drikke masser af væske og spise utallige snacks. Det er sjældent at man får besked på at lægge sig hjem og lave absolut ingenting ud over at spise drikke, men det får man altså fuldt fripas til efter ægudtagning :-)

Til mine ægudtagninger har jeg kunne klare mig på den lokalbedøvelse der bliver lagt inden de går i gang. Der har dog altid været forberedt til, at hvis det skulle have været nødvendigt, så kunne jeg have fået noget stærkere. Det er jo meget forskelligt hvordan man oplever det rent smertemæssigt. Hvis jeg skal prøve at beskrive smerten under ægudtagning vil det være som en blanding af stærke menstruationssmerter og kraftige sidestik. Men altså som sagt, så tager det ikke så lang tid som man tror, og det er ovre hurtigere end man tror. Det var i hvert fald min egen oplevelse. Det kan også sagtens være forskelligt fra højre og venstre æggestok i hvor meget det gør. Personligt fandt jeg ud af at det generelt var lidt værre i venstre side end højre. Jeg kunne have mærket absolut nul og niks i højre side, men så gjorde det ondt i venstre side. Lokalbedøvelsen varierede det også i om jeg mærkede. Nogen gange gav et niv når den blev lagt, og andre gange mærkede jeg det slet ikke.

Jeg har prøvet at få lagt en spiral op, og for mig, så gjorde det mere ondt end en ægudtagning. Men igen, det er jo meget forskelligt.

Efter udtagningen har jeg haft lidt ondt når jeg bevægede mig rundt, men som sagt gælder det bare om at holde sig i ro, og se en masse Netflix.

For mig har det været rigtig rart, at jeg under udtagelserne har kunne følge med i processen. Både på scanningsbillederne af mine æggestokke og nålen, men også at jeg har kunne se hvad der skete ude i mikroskopet, og altså kunne se med, når der blev fundet æg. Det giver også en form for distration så man ikke hele tiden fokuserer på om det gør ondt eller ej. Det meste af tiden hvor det egentlig slet ikke gjorde ondt, lå jeg alligevel og spændte, for at forberede mig på hvis det skulle gøre ondt i næste sekund. Så var det godt at blive distraheret lidt, eller se at nu bevægede nålen sig ikke, så man kunne godt slappe af lidt.

Min endelige konklusion omkring smerte i forbindelse med ægudtagning må være, at jo det gjorde rigtig ond indimellem. Men det var ikke værre end at jeg kom igennem det 6 gange, og hvis jeg måtte donere igen, så gjorde jeg det rigtig gerne.

Vil du vide mere omkring at blive ægdonor, så kan du læse mere her.

Indlægget er udelukkende baseret på Sofias eget forløb.
Sponsoreret indlæg.

Share this