Kikkertundersøgelser

I det følgende kan du læse mere om de enkelte kikkertundersøgelser, som tilbydes hos Aagaard Gynækologisk Klinik.

KIKKERTUNDERSØGELSE AF LIVMODERHALSEN (KOLPOSKOPI)

En kikkertundersøgelse af livmoderhalsen, der også kaldes en kolposkopi, foretages ved mistanke om celleforandringer på livmoderhalsen.

Celleforandringer på livmoderhalsen opdages i forbindelse med den regelmæssige kontrolundersøgelse hos din praktiserende læge. I ca. 5 % af disse prøver findes der celleforandringer. Der vil være tale om atypiske celler eller celleforandringer (dysplasi), hvilket i få tilfælde kan være et forstadium til kræft.

Hvis celleprøven viser atypiske celler eller dysplasi, kan Aagaard Gynækologisk Klinik foretage en kikkertundersøgelse, hvor der tages vævsprøver fra livmoderhalsen.

Hvis undersøgelsen af vævsprøverne viser atypiske celler eller lette celleforandringer, er det fuldt forsvarligt at gentage prøven efter 4-6 måneder. Hvis kvinden har moderate celleforandringer og er under 37 år, er det også forsvarligt blot at gentage prøven. Forandringerne forsvinder ofte af sig selv.

Hvis undersøgelsen af vævsprøverne bekræfter, at det drejer sig om moderat eller svær dysplasi, tilrådes det, at forandringerne fjernes, hvis kvinden er fyldt 37 år. Dette kan man gøre ved en kegleoperation.

Der er ingen forberedelse til undersøgelsen, men du må ikke have menstruation. Til undersøgelsen anvendes et kolposkop, som er et kikkertformet forstørrelsesglas med et kraftigt lys. Igennem dette kan gynækologen vurdere de områder, der ser suspekte ud. Der anvendes lidt eddike, som bevirker, at forandringer er lettere at se. Herefter tages vævsprøver, som bliver undersøgt nærmere under mikroskop på Patologisk Institut. Det gør ikke ondt at få lavet en kolposkopi, og der er ikke eftervirkninger. Efter ca. 14 dage ringer du til klinikken for at få svar på prøven. 

KIKKERTUNDERSØGELSE AF LIVMODEREN (HYSTEROSKOPI)

En kikkertundersøgelse af livmoderen, der også kaldes en hysteroskopi, foretages ved mistanke om en polyp, en muskelknude eller kraftig vækst af livmoderslimhinden i livmoderhulen.

Undersøgelsen varer 10-15 minutter og udføres i lokalbedøvelse. Den foregår ved, at et kikkertapparat (et hysteroskop) føres op gennem skeden og livmoderhalskanalen. Efter undersøgelsen kan du føle lidt ubehag som ved menstruation. Du kan forvente en svag blødning i ca. 1 døgn efter undersøgelsen.

KIKKERTUNDERSØGELSE AF UNDERLIVET (LAPAROSKOPI)

En kikkertundersøgelse af underlivet, der også kaldes en laparoskopi, anvendes med henblik på at få overblik over livmoder, æggeledere og æggestokke.

Undersøgelsen foretages i forbindelse med:

  • Fjernelse af cyster på æggestokkene
  • Undersøgelse af passageforhold i æggelederne
  • Genskabelse af passage i æggelederne efter sterilisation
  • Fjernelse af sammenvoksninger på æggelederne
  • Fjernelse af lukkede æggeledere
  • Undersøgelse for endometriose 
  • Operation for endometriose
  • Sterilisation
  • Fjernelse af livmoderen

En kikkertundersøgelse af underlivet varer ca. 30 minutter og udføres i fuld bedøvelse. Den foregår ved, at et tyndt rør, som indeholder en kikkert (laparoskop), føres ind gennem et lille hul ved navlen. Herefter indblæses luft, således at man har overblik over livmoder, æggeledere og æggestokke. Afhængigt af hvilken undersøgelse eller operation, der foretages, kan et eller flere hjælpeinstrumenter indføres gennem små åbninger i bugvæggen.

Ved en eventuel operation vælges denne kikkertundersøgelse ofte, da generne efter operationen er minimale sammenlignet med en traditionel åben kirurgi. Der er mindre blødning, minimal risiko for beskadigelse af væv, reduceret risiko for sammenvoksninger og færre smerter.

KIKKERTUNDERSØGELSE AF BLÆREN OG URINRØRET (CYSTOSKOPI)

En kikkertundersøgelse af blæren og urinrøret, der også kaldes en cystoskopi, anvendes for at se, om der i blærens slimhinde er polypper, udposninger, fortykkelser eller sår. Desuden undersøges det, om lukkemekanismen i urinlederens åbning til blæren fungerer optimalt.

Undersøgelsen varer ca. 15 minutter og udføres normalt i lokal bedøvelse. Den foregår ved, at en tynd kikkert med egen lyskilde (cystoskop) føres ind i blæren. Samtidig sprøjtes saltvand ind i blæren, så denne udfolder sig.

Hvis der f.eks skal fjernes en polyp, foregår det i fuld bedøvelse. Operationen varer ca. 30 minutter og afhængig af operationen, kan forskellige instrumenter indføres.