Nedsynkning af underlivet

Nedsynkning af underlivet skyldes en svækkelse af bækkenbunden. Muskelvævet i bækkenbunden er det samme som muskelvævet i f.eks. arme og ben. Det skal altså trænes for at bevare sin styrke. Ved nedsynkning kan det være blæren, der glider ned sammen med skedens forvæg, eller endetarmen, der glider ned sammen med skedens bagvæg. Det kan også være livmoderen eller livmoderhalsen, der glider ned sammen med skedens 'top'. Dette afhænger af, hvor bækkenbunden er svag. 

Nedsynkning af underlivet kan være yderst generende for kvinden og have afgørende betydning for livskvaliteten. Lidelsen rammer oftest ældre kvinder, da produktionen af de kvindelige kønshormoner, østrogener, stopper efter overgangsalderen, hvorved muskulaturen i bækkenbunden svækkes.

ÅRSAGER TIL NEDSYNKNING

Der kan være forskellige årsager til nedsynkning; de almindeligste er:

 • Fødsler: Ved en naturlig fødsel udvides muskulaturen i bækkenbunden kraftigt. Herved kan muskulaturen beskadiges, og bækkenbunden blive svækket. Ved mange fødsler eller fødsler af store børn kan bækkebunden svækkes yderligere. Derfor er det af største vigtighed, at genoptræne bækkenbunden efter fødsler.
 • Overvægt: Overvægt svækker bækkenbundens muskulatur på grund af en øget belastning af bækkenbunden.  
 • Kronisk bronkitis: Hvis du som følge af f.eks. kronisk bronkitis hoster hyppigt, kraftigt og over en lang periode, kan nedsynkning opstå. 
 • Genetisk betinget: Bækkenbundens elasticitet/styrke kan være arveligt betinget. 
SYMPTOMER

Symptomer afhænger af, hvor muskelvævet i bækkenbunden er beskadiget. 

De almindeligste symptomer er:

 • Tyngdefornemmelse
 • En fornemmelse af, der er noget, der fylder
 • Synligt tegn, at der er noget, der falder ud
 • Hyppig vandladning
 • Vanskeligheder med at tømme blæren
 • Problemer ved afføring
 • Problemer med at holde på vandet ved belastning (stress inkontinens); ved hoste, grin, løft, hop eller løb
 • Ændring af seksuallivet på grund af den ændrede anatomi
 • Mislyde fra skeden ved samleje på grund af den ændrede anatomi
BEHANDLING

Der findes forskellige metoder til behandling af nedsynkning. Hvis dine symptomer er milde, kan din tilstand bedres ved øvelser, der styrker bækkenbundens muskulatur. I visse tilfælde vil hormonbehandling kunne hjælpe. Ved overvægt kan det hjælpe, hvis du taber dig.

Hvis disse metoder er udelukket, kan det være nødvendig med en operation. 

I det følgende kan du læse om operationens forløb. 

FORBEREDELSE TIL OPERATIONEN

Nogle operationer for nedsynkning kan foregå ambulant andre med indlæggelse i 1-2 dage. Dette afhænger af, hvilken form for nedsynkning, der er tale om.

Det er vigtigt, at du efter operationen har en pårørende til at hente dig og være hos dig resten af døgnet.

Ligeledes er det vigtigt, at du forud for operationen taler med lægen om, hvilken medicin du tager, da der er nogle præparater, som ikke må tages i forbindelse med operationen.

Vi anbefaler stærkt at du træner din bækkenbund både før og efter operationen. Derfor vil du blive nøje instrueret i nogle øvelser til styrkelse af bækkenbunden. Desuden vil det være optimalt med en aftale hos en fysioterapeut i forbindelse med træningen.

Da rygning hæmmer sårhelingen, anbefales det, at du stopper med at ryge, når operationstidspunktet er bestemt og også i den første tid efter operationen.

Fasteregler:

 • Du må ikke spise de sidste 6 timer før operationen 
 • Du må godt drikke vand og saft indtil 2 timer før operationen
OPERATIONEN

Operationen foregår i lokal bedøvelse, spinal/epidural bedøvelse eller sjældent i fuld bedøvelse. Operationen udføres gennem skeden og tager ½ - 1 ½ time, afhængig af operationsform. Den skedevæg, der er nedsunken, syes op, ved at man åbner skedens slimhinde og forstærker skedevæggen, så blæren eller endetarmen holdes på plads. Ved nedsynkning af livmoderen opsyes livmoderen, og de bånd, der støtter den, afkortes. Inden operationen får du lagt et kateter i blæren. Der anvendes opløseligt tråd, derfor er der ingen tråde, der skal fjernes efter operationen. 

EFTER OPERATIONEN

Efter operationen skal du holde dig i ro et par dage. Ved indlæggelse hjælper vi dig med at komme ud af sengen så hurtigt som muligt, da hurtig mobilisering forebygger blodpropper.

KONTROLTID

Du skal komme til kontrol 4 uger efter operationen.

GODT AT VIDE

Feber: Du kan opleve let feber, uden at det betyder noget.

Blødning: I op til 4 uger efter operationen kan du opleve lidt blødning eller brunligt udflåd fra skeden.

Hygiejne: For at undgå infektion bør du, indtil blødningen er ophørt, ikke anvende tampon. Du bør undgå karbad, svømmehal og havbad i mindst 4 uger efter operationen, men kan fint tage brusebad.

Aktivitet og samleje: Hvor længe, du skal være sygemeldt, afhænger af indgrebet. Derfor taler du med lægen om det ved udskrivelsen. I den første uge efter indgrebet bør du have hjælp til de fleste gøremål. Seksuallivet kan genoptages efter 3-6 uger og afhænger også af indgrebets art. Bækkenbundstræning er af stor vigtighed for resultatet.

Kost: Det er vigtigt af holde maven i gang med fiberholdig kost og gåture. Du bør drikke ca. 1 ½ liter dagligt.

BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER

Hvis du oplever stærke smerter, feber eller blødning, der er kraftigere end almindelig menstruation, skal du kontakte klinikken på +45 8612 6121. Udenfor klinikkens telefontid skal du kontakte lægevagten.