Kegleoperation ved celleforandringer

Celleforandringer på livmoderhalsen opdages i forbindelse med den regelmæssige kontrolundersøgelse hos din praktiserende læge. I ca. 5 % af disse prøver findes der celleforandringer. Der vil være tale om atypiske celler eller celleforandringer (dysplasi), hvilket i få tilfælde kan være et forstadium til kræft.

Hvis celleprøven viser atypiske celler eller dysplasi, kan Aagaard Gynækologisk Klinik foretage en kikkertundersøgelse (kolposkopi), hvor der tages vævsprøver fra livmoderhalsen.

Hvis undersøgelsen af vævsprøverne bekræfter, at der er tale om moderat eller svær dysplasi, tilrådes det, at forandringerne fjernes. Det kan man gøre ved en kegleoperation.

En kegleoperation er et lille indgreb, der oftest foretages i fuld bedøvelse. Formålet med indgrebet er at fjerne det lille stykke af livmoderhalsen, hvor der ved kikkertundersøgelsen (kolposkopien) er konstateret celleforandring. Det stykke, der fjernes, sendes til Patologisk Institut til undersøgelse.

ANBEFALING AF VACCINATION MOD HPV INFEKTION (HUMAN PAPILLOMA VIRUS)

Alle, der har et seksualliv, kan principielt blive smittet med HPV. Infektionen er så almindelig, at man faktisk kalder det en slags seksuel forkølelse. HPV infektion er oftest uden symptomer. En kronisk HPV infektion kan give svære celleforandringer på livmoderhalsen, som i værste fald kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Selv om man har fået konstateret og er blevet behandlet for celleforandringer på livmoderhalsen, anbefales det, at man bliver vaccineret, da der findes flere HPV typer.

FORBEREDELSE TIL OPERATIONEN

Da en kegleoperation er et lille indgreb, kan du tage hjem 1-2 timer efter indgrebet. Da der er eftervirkninger efter bedøvelsen, er det vigtigt, at du har en pårørende til at hente dig og være hos dig resten af døgnet.

Det er vigtigt, at du forud for operationen taler med lægen om, hvilken medicin du tager, da der er nogle præparater, som ikke må tages i forbindelse med operationen.

Fasteregler:

  • Du må ikke spise de sidste 6 timer før operationen
  • Du må godt drikke vand og saft indtil 2 timer før operationen
OPERATIONEN

Efter operationen skal du holde dig i ro resten af dagen. Dagen efter operationen vil du blive ringet op af vores sygeplejerske for at høre, hvordan du har det. 

EFTER OPERATIONEN

Efter operationen skal du holde dig i ro resten af dagen. Dagen efter operationen vil du blive ringet op af vores sygeplejerske for at høre, hvordan du har det. 

KONTROLTID OG OPFØLGNING

14 dage efter operationen kontakter vi dig vedr. prøvesvar pr. tlf./mail/brev.

Hvis alle celleforandringer er væk, anbefales det, at du får taget et celleskrab efter 3 måneder. Hvis denne prøve er uden abnorme celler, skal du have taget celleskrab hos din praktiserende læge efter 6 og efter 12 måneder. Herefter skal der blot tages celleskrab én gang årligt i 10 år. Ca. 95 % er fri for celleforandringer efter den første kegleoperation. 

GODT AT VIDE

Blødning: Det er et lille indgreb, men i helingsfasen kan der forekomme små blødninger eller brunligt udflåd i 1-3 uger efter indgrebet.

Smerter: Det er normalt at have menstruationslignende smerter. Disse smerter aftager ofte efter et par timer. Du får nogle smertestillende piller med fra klinikken.

Hygiejne: For at undgå infektion bør du, indtil blødningen er ophørt, ikke anvende tampon. Du bør undgå karbad, svømmehal og havbad i mindst 4 uger efter operationen, men kan fint tage brusebad.

Aktivitet og samleje: Du bør undgå hårdt fysisk arbejde og træning de første 8-10 dage efter operationen. Ligeledes bør du undgå samleje, indtil blødningen er ophørt.

BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER

I meget få tilfælde kan der opstå komplikationer. Hvis du oplever stærke smerter, feber eller blødning, der er kraftigere end almindelig menstruation, skal du kontakte klinikken på tlf. +45 8612 6121. Udenfor klinikkens telefontid skal du kontakte lægevagten.