Fjernelse af æggelederne

Æggelederne kan beskadiges, hvis underlivsinfektion ikke behandles. Chlamydiainfektion er den hyppigste årsag til forandringer i æggelederne. Endometriose kan også være vævsirriterende og give anledning til sammenvoksning omkring æggelederne.

Hvis æggelederne er beskadigede, øges risikoen for graviditet uden for livmoderen og i værste fald for barnløshed. 

Hvis der har udviklet sig svære sammenvoksninger eller væskefyldte æggeledere, anbefales det at æggelederne fjernes. 

SYMPTOMER

De mest almindelige symptomer på beskadigede eller sammenvoksede æggeledere er:

  • Smerter i underlivet
  • Barnløshed
BEHANDLING

Fjernelse af æggelederne foregår ved en kikkertoperation af underlivet (laparoskopi).

Hvis der er tale om svære sammenvoksninger, der vanskeliggør graviditet, eller hævede, væskefyldte æggeledere, der forårsager smerter, anbefales fjernelse af æggelederne. Dette vil betyde, at du kun kan blive gravid ved kunstig befrugtning IVF.

I det følgende kan du læse om operationens forløb.

FORBEREDELSE TIL OPERATIONEN

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og du kan ofte tage hjem samme dag, som indgrebet foretages. Da der er eftervirkninger efter bedøvelsen, er det vigtigt, at du har pårørende til at hente dig og være hos dig resten af døgnet.

Det er vigtigt, at du forud for operationen taler med lægen om, hvilken medicin du tager, da der er nogle præparater, som ikke må tages i forbindelse med operationen.

Fasteregler:

  • Du må ikke spise de sidste 6 timer før operationen 
  • Du må godt drikke vand og saft indtil 2 timer før operationen 
OPERATIONEN

Operationen varer 1-2 timer. Du får lagt et drop i din håndryg, hvor bedøvelsesmidlet sprøjtes ind. Indgrebet udføres ved hjælp af et kikkertapparat (et laparoskop). For at skabe et godt billede udvides bughulen almindeligvis med kultveilte (CO2). Herefter laves endnu 1-2 små huller i bughulen, således at hjælpeinstrumenter kan indføres. Herefter kan æggelederne fjernes. 

EFTER OPERATIONEN

Efter operationen skal du holde dig i ro resten af dagen. Dagen efter operationen vil du blive ringet op af vores sygeplejerske for at høre, hvordan du har det.

KONTROLTID

Efter kikkertoperationen lukkes operationssnittene med opløseligt tråd indvendigt, og der anvendes en særlig tape på huden. Derfor er der ingen tråde, der skal fjernes. Det anbefales, at du kommer til kontrol 1 måned efter operationen.

GODT AT VIDE

Smerter: Det er normalt at have smerter. Du kan opleve, at din mave er oppustet, og du kan måske føle smerter svarende til din højre skulder. Generne varer højest et par dage.

Hygiejne: Du kan tage brusebad efter et døgn. En eventuel forbinding tages af inden badet og sårene duppes med et håndklæde. Herefter har sårene bedst af at få luft. Hvis det siver lidt fra sårene, kan du tage en ren forbinding på.  

Aktivitet: Efter en kikkertoperation skal du sygemeldes 1-2 uger. Der er ingen restriktioner i forhold til løft og aktiviteter efter operationen. Du bør dog aldrig belaste dig selv længere end til 'smertegrænsen'.

BIVIRKNINGER OG KOMPLIKATIONER

Hvis du oplever stærke smerter, feber eller symptomer på infektion, skal du kontakte klinikken på +45 8612 6121. Udenfor klinikkens telefontid skal du kontakte lægevagten.